MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging en wordt ook wel 'magneetscanner' genoemd. Met de magneetscanner worden met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven afbeeldingen gemaakt van het lichaam in elke gewenste richting.
Tijdens het scannen ligt u op een verschuifbare tafel in een korte tunnel die aan beide zijden open is. U dient hierbij goed stil te blijven liggen en eventuele instructies van de laborant op te volgen. Op de momenten dat de opnames worden gemaakt hoort u een sterk kloppend geluid. Om de geluidsoverlast te beperken, krijgt u een koptelefoon op. Als dit niet mogelijk is, krijgt u oordopjes. U kunt eventueel naar (uw eigen) muziek luisteren. Het onderzoek zal, afhankelijk van de aanvraag, ongeveer 30-60 minuten duren.
Er komen geen röntgenstralen aan te pas. Voor zover bekend, zijn er tot nu toe geen schadelijke bijwerkingen aangetoond. Er mogen geen magnetische en metalen voorwerpen in de buurt van het apparaat komen. Deze kunnen gevaarlijk zijn of de opnamen verstoren.
Bij sommige patiënten worden er opnames met contrastvloeistof gemaakt. Dit is meestal pas tijdens het onderzoek bekend. De contrastvloeistof, dat via een infuus in een ader van uw arm wordt toegediend, is niet jodiumhoudend en kent nauwelijks tot geen bijwerkingen.