Wat is kanker?

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen.

Het weefsel waaruit ons lichaam is opgebouwd, bestaat uit miljarden cellen. Iedere cel heeft een beperkte levensduur en moet dus steeds worden vervangen. Dit gebeurt door celdeling. De celdeling gaat als volgt: iedere cel heeft een kern. Deze kern deelt zich in tweeën en er ontstaan twee cellen met ieder een eigen kern. Deze twee cellen delen zich weer in vier cellen en dat gaat zo door.

Op deze manier komen er evenveel nieuwe cellen bij als er oude afsterven. Wanneer er echter meer cellen bijkomen dan afsterven, ontstaat er wildgroei. De balans wordt verstoord en het teveel aan cellen verdringt de normale cellen. Er is dan sprake van een gezwel of tumor.

Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij een kwaadaardige (maligne) tumor (kanker) dringen de cellen veelal de omringende weefsels binnen en tasten deze ook aan. 

Vormen van kanker

Er komen verschillende vormen van kanker voor. Klik hieronder voor een korte uitleg per vorm. 

Toon alle antwoorden
Verberg alle antwoorden

Bij borstkanker zit er een kwaadaardige tumor in één of beide borsten, dit kan op alle plaatsen in de borst ontstaan. Borstkanker komt meestal voor bij vrouwen, maar in enkele gevallen kan het ook bij mannen voorkomen.

Er zijn veel verschillende soorten borstkanker, ook afwijkingen die geen kanker zijn maar dat wel kunnen worden (voorlopers). Het type borstkanker hangt af van een aantal tumorkenmerken.

Uw specialist kan u meer informatie geven over het type borstkanker.

Bij baarmoederkanker zit er een kwaadaardige tumor in de baarmoeder. In de baarmoeder kunnen verschillende vormen van kanker voorkomen, zoals kanker van het baarmoederslijmvlies of het bindweefsel / spierweefsel. Baarmoederhalskanker is een ander type kanker, deze worden los van elkaar gezien en zullen elk hun eigen behandeling nodig hebben. 

Uw specialist kan u meer informatie geven over het type baarmoederkanker.

Bij eierstokkanker zit er een kwaadaardige tumor in één of beide eierstokken. Er zijn diverse soorten eierstokkanker, het soort eierstokkanker is afhankelijk van het type weefsel waaruit ze ontstaan. 

Uw specialist kan u meer informatie geven over het type eierstokkanker.

Bij prostaatkanker zit er een kwaadaardige tumor in de prostaat. Deze ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat waardoor de klierbuisjes van structuur veranderen. Deze verandering kan voelbaar zijn, door de specialist, als een vergroting of verharding van de prostaat. 

Uw specialist kan u meer informatie geven over prostaatkanker.

Bij blaaskanker zit er een kwaadaardige tumor in de blaas. Deze ontstaat meestal vanuit de binnenbekleding van de blaas. Er zijn twee soorten blaaskanker; niet-spierinvasieve en spierinvasieve blaaskanker. 

Uw specialist kan u meer informatie geven over het type blaaskanker.

Bij longkanker zit er een kwaadaardige tumor in één of beide longen. Deze kan op diverse plaatsen in de longen zitten. Er zijn diverse soorten longkanker, echter zijn er twee hoofdsoorten longkanker: kleincellig en niet-kleincellig.

Uw specialist kan u meer informatie geven over het type longkanker.

Bij slokdarmkanker zit er een kwaadaardige tumor in de slokdarm, de slokdarm bevindt zich tussen de mond en de maag. Er zijn twee veel voorkomende type slokdarmkanker: plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat vaak boven of midden in de slokdarm. Een adenocarcinoom ontstaat vaak onderin de slokdarm. Soms kan de tumor ook op de overgang van de slokdarm naar de maag zitten, dit noemen we een junctiontumor. 

Uw specialist kan u meer informatie geven over het type slokdarmkanker.

Bij maagkanker zit er een kwaadaardige tumor in de maag, deze kan op verschillende plaatsen in de maag ontstaan. Het bovenste deel (dat maagsap toevoegt aan het voedsel) of het onderste deel (dat zorgt voor het ‘kneden, mixen en malen’ van het voedsel).

Uw specialist kan u meer informatie geven over het type maagkanker.

Bij alvleesklierkanker zit er een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. De alvleesklier bestaat uit diverse gedeeltes: de kop, het lichaam en de staart. De tumor kan in één of meerdere gedeeltes zitten. 

Uw specialist kan u meer informatie geven over het type alvleesklierkanker.

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Bij darmkanker zit er een kwaadaardige tumor in de darm.

Er zijn drie vormen van darmkanker:

  • Dikke darm kanker: dit is de meest voorkomende (70%)  soort darmkanker, bij deze vorm zit de tumor in de dikke darm
  • Endeldarm kanker: bij deze vorm van darmkanker zit de tumor aan het eind van de dikke darm, de endeldarm. Dit is de laatste 15 cm vanaf de anus gemeten.
  • Dunne darm kanker: deze vorm van darmkanker komt zelden voor in Nederland, de tumor zit in de dunne darm.

Uw specialist kan u meer informatie geven over het type darmkanker.

Multipel myeloom (vroeger bekend onder de naam 'ziekte van Kahler') is een ongecontroleerde deling van kwaadaardige plasmacellen die zich bevinden in het beenmerg. Het beenmerg is een sponsachtig rood weefsel dat in het binnenste van de botten zit. Plasmacellen zijn witte bloedcellen die antistoffen maken. 

Uw specialist kan u meer informatie geven over multipel myeloom.

De ziekte van Waldenström is een zeldzame en bijzondere vorm van lymfeklierkanker. De kankercellen bevinden zich vooral in het beenmerg en niet in het bloed, dit komt omdat er ook plasmacellen bij betrokken zijn. De plasmacellen maken een abnormaal afweereiwit aan, dat in het bloed terecht komt. Dit is het M-proteïne.

Uw specialist kan u meer informatie geven over de ziekte van Waldenström.

Non-Hodgkin lymfoom is een vorm van kanker van het bloed- en lymfestelsel, dit wordt ook wel lymfeklierkanker genoemd. Bij non-hodgkin lymfoom gaan lymfocyten, een bepaald soort eiwitten, ongecontroleerd delen. Afhankelijk van waar in de ontwikkeling van de witte bloedcel de fout ontstaat, ontstaat een ander type lymfoom. Er zijn ruim 50 vormen van non-hodgkin lymfoom, elke type lymfoom ziet er anders uit onder de microscoop, heeft verschillende genetische kenmerken, gedraagt zich anders en vraagt een specifieke behandeling. Uw specialist kan u meer informatie geven over het type non-hodgkin lymfoom.

Het verschil tussen non-hodgkin lymfoom en hodgkin lymfoom is het type cel waar dit uit ontstaat. Bij de ziekte van hodgkin lymfoom gaat het om één specifiek type cel, bij non-hodgkin lymfoom ontstaat dit in verschillende type cellen.

Voor informatie over hodgkin lymfoom verwijzen wij u naar het onderdeel Hodgkin lymfoom.

Hodgkinlymfoom is een vorm van kanker van het lymfestelsel, dit wordt ook wel lymfeklierkanker genoemd. Hodgkin lymfoom ontstaat in één lymfeklier, waar een afwijkende lymfekliercel abnormaal groeit. Uw specialist kan u meer informatie geven over het type hodgkin lymfoom.

Het verschil tussen hodgkin lymfoom en non-hodgkin lymfoom is het type cel waar dit uit ontstaat. Bij de ziekte van hodgkin lymfoom gaat het om één specifiek type cel, bij non-hodgkin lymfoom ontstaat dit in verschillende type cellen.

Voor informatie over non-hodgkin verwijzen wij u naar het onderdeel Non-hodgkin lymfoom.

Bij leukemie maakt het beenmerg teveel witte bloedcellen aan, waarbij de witte bloedcellen ook niet goed uitrijpen. Dit zorgt ervoor dat de witte bloedcellen het lichaam niet goed meer kunnen beschermen tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. De witte bloedcellen nemen teveel ruimte in het beenmerg in, waardoor er een tekort ontstaat aan rode bloedcellen en bloedplaatjes. 

Er zijn diverse vormen van leukemie, deze staan hieronder benoemd.

Vormen van leukemie

Er zijn diverse vormen van leukemie, deze staan hieronder benoemd. Klik hieronder voor meer informatie.

Toon alle antwoorden
Verberg alle antwoorden

Bij deze vorm van leukemie is de leukemie snel ontstaan en moet er ook snel met een behandeling worden gestart. Bij ALL zijn er een aantal veranderingen (mutaties) ontstaan in het DNA van de stamcellen van het beenmerg. Dit zorgt ervoor dat bepaalde jonge witte bloedcellen niet meer kunnen rijpen in het beenmerg. In plaats daarvan blijven deze cellen kopieën van zichzelf maken; zogenaamde blasten. De grote hoeveelheden abnormale witte bloedcellen hopen zich op in het beenmerg en verstoren de aanmaak van normale witte bloedcellen. Dit gebeurd in korte tijd (acuut); meestal in enkele weken. 

Uw specialist kan u meer informatie geven over ALL.

Bij deze vorm van leukemie is de leukemie snel ontstaan en moet er snel met een behandeling worden gestart. Bij AML zijn er een aantal veranderingen (mutaties) ontstaan in het DNA van de stamcellen van het beenmerg. Dit zorgt ervoor dat granulocyten (gekorrelde witte bloedcellen) niet meer kunnen rijpen in het beenmerg. In plaats daarvan blijven deze cellen kopieën van zichzelf maken; zogenaamde blasten. De grote hoeveelheden abnormale witte bloedcellen hopen zich op in het beenmerg en verstoren de aanmaak van normale witte bloedcellen. Dit gebeurt in korte tijd (acuut); meestal in enkele weken. 

Uw specialist kan u meer informatie geven over AML.

Deze vorm van leukemie is ontstaan in de lymfeklieren. CLL is de meest voorkomende vorm van leukemie in Nederland. In een gewone situatie sterven cellen na verloop van tijd af, bij CLL is dit proces verstoord. De lymfocyten rijpen wel uit, maar functioneren niet goed en sterven niet op een normale manier af. Ook delen deze cellen sneller dan normaal, de snelle deling in combinatie met de verstoorde celdood kan leiden tot ophopingen van de kwaadaardige lymfocyten. Met als (mogelijk) gevolg zwelling van de lymfeklieren. 

Uw specialist kan u meer informatie geven over CLL.

Deze vorm van leukemie is ontstaan in het beenmerg, deze vorm is chronisch omdat de ziekte zich langzaam ontwikkelt en meestal van lange duur is. Bij CML komen er teveel en te snel witte bloedcellen vanuit het beenmerg in het bloed terecht. De witte bloedcellen zijn wel gezond en werken goed. 

Uw specialist kan u meer informatie geven over CML.

Hairy cell leukemie is een zelfzame vorm van Non Hodgkin lymfoom, waarbij er iets mis gaat in de b-lymfocyten (een bepaald soort witte bloedcellen). Deze B-lymfocyten spelen een belangrijke rol in het afweersysteem. Bij hairy cell leukemie hopen de B-lymfocyten zich op in het beenmerg en de milt. Wanneer je de afwijkende B-lymfocyten bekijkt onder de microscoop is te zien dat deze cellen aan de buitenkant dunne uitlopers (‘haren’) hebben. 

Uw specialist kan u meer informatie geven over hairy cell leukemie.

In ons ziekenhuis worden alleen behandelingen gegeven voor:  

  • Darmkanker
  • Borstkanker
  • Longkanker
  • Eierstokkanker
  • Slokdarmkanker
  • Prostaatkanker
  • Blaaskanker
  • Hemato-oncologische aandoeningen, zoals leukemie, ziekte van Kahler en ziekte van Waldenström.

Voor zeldzamere vormen van kanker werkt het IJsselland Ziekenhuis nauw samen met het Erasmus Medisch Centrum.

Naar boven