Hormonen zijn stoffen die ons lichaam zelf maakt. Ze worden geproduceerd door een aantal organen en weefsels, zoals de schildklier, de zaadballen en de eierstokken.
Deze maken verschillende hormonen aan die ieder hun eigen werking hebben. Een belangrijke groep hormonen zijn de mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen.Hormonen zijn stoffen die ons lichaam zelf maakt. Ze worden geproduceerd door een aantal organen en weefsels, zoals de schildklier, de zaadballen en de eierstokken.
Deze maken verschillende hormonen aan die ieder hun eigen werking hebben. Een belangrijke groep hormonen zijn de mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen.
Hoe werken hormonen?
Hormonen worden uitgescheiden in het bloed. Ze geven signalen af en beïnvloeden zo organen of processen in het lichaam. Zo hebben de borsten en het baarmoederslijmvlies bij vrouwen en de prostaat bij mannen geslachtshormonen nodig voor hun groei en ontwikkeling.
Als hier een tumor ontstaat, is deze deels afhankelijk van de aanwezigheid van geslachtshormonen. Zolang deze hormonen aanwezig zijn, kan de tumor dus blijven groeien.
Behandeling met hormonen
Bij de behandeling met hormonen wordt de productie van eigen hormonen (die het lichaam zelf maakt) beperkt of hun invloed beperkt. Zo kan het ontstaan en voortwoekeren van kankercellen worden geremd.
De keuze voor een behandeling met hormonen hangt onder meer samen met de aanwezigheid van zogenaamde hormoonreceptoren. Dit zijn ontvangers van hormoonsignalen en zij bevinden zich op gezonde cellen en sommige kankercellen. Als er hormoonreceptoren aanwezig zijn, heeft hormoontherapie de meeste kans van slagen.