Snel naar
Een internist is een medisch specialist, die vooral volwassenen behandelt. Het specialisme heet interne geneeskunde of inwendige geneeskunde.
De internist houdt zich bezig met het voorkomen, diagnosticeren (=herkennen en benoemen) en behandelen van ziekten van de inwendige organen. Deze omvatten onder andere acute ziekten, auto-immuun aandoeningen, bloedziekten, hart- en vaatziekten, infectieziekten, kanker, nierziekten, maag-, darm- en leverziekten, stofwisselingsstoornissen en ziekten die met hormonen te maken hebben.
Contact
Telefonische bereikbaarheid tijdens werkdagen tussen 8.15 - 16.30 uur op telefoonnummer 010 258 5930.
Afspraak maken
Wilt u een afspraak maken? Op de pagina 'afspraak maken' vindt u het telefoonnummer en de telefonische bereikbaarheid van de polikliniek Interne Geneeskunde.
Mijn IJsselland
Toegang tot uw dossier, afspraken en vragenlijsten.
BeterDichtbij
Eenvoudig contact met uw arts of zorgverlener via de app van BeterDichtbij.
Patiëntfolders
U vindt de folders van interne geneeskunde op yslfolder.nl
Aanbevolen websites
Bent u op zoek naar een betrouwbare website over interne geneeskunde? De internisten geven u internetadvies op de pagina aanbevolen websites.
De onderzoeken
Patiënten worden door de huisarts of medisch specialist verwezen en melden zich om half acht nuchter bij poli Interne Geneeskunde. Eerst worden natuurlijk de onderzoeken gedaan waarvoor de patiënt nuchter moet zijn. Daarna volgen het ontbijt en de overige onderzoeken. Het ziekenhuis zorgt voor koffie en thee.
Het onderzoeksprogramma op donderdagochtend omvat:
- een uitgebreide vragenlijst,
- onderzoek naar de lichamelijke conditie,
- bloed- en urine onderzoek,
- een ECG (hartfilmpje),
- een bloeddrukmeting (gedurende één uur) en
- uitgebreid vaatonderzoek.
Diagnose en behandeling
Het stellen van een diagnose bij klachten is vaak een hele puzzel. Hierbij vormen het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek de belangrijkste aanknopingspunten. Soms zijn ook meer ingewikkelde onderzoeken nodig om achter de oorzaak van de klachten van de patiënt te komen. Bloed- en urineonderzoek zijn een belangrijk hulpmiddel om de diagnose te stellen. Bij verdenking op een aandoening van de buikorganen worden bijvoorbeeld een echo gemaakt en bij het vermoeden van een longaandoening een röntgenfoto van de borstkas.
Een internist opereert nooit, maar kan dat wel adviseren en doorverwijzen naar de chirurg. In de behandeling van ziekten kan de internist medicijnen of leefstijl veranderingen adviseren.
Behandelaar
Indien u moet worden opgenomen op één van onze afdelingen is uw hoofdbehandelaar de internist. Meestal wordt u op de afdeling gezien door een arts-assistent of zogenaamde zaalarts, die soms wel en soms niet in opleiding is tot medisch specialist. Deze arts werkt altijd onder supervisie van de internist. Er is dagelijks overleg met de internist. De arts-assistent is eerste aanspreekpunt voor al uw vragen.
Internisten
Een internist opereert nooit, maar kan dat wel adviseren en doorverwijzen naar de chirurg. In de behandeling van ziekten kan de internist medicijnen of leefstijl veranderingen adviseren.
Ga naar de internisten voor meer informatie
Interne Geneeskunde
Wachttijd in weken en (dagen)
Hoofdlocatie | Nesselande | Krimpen | Kralingen | |
---|---|---|---|---|
Eerste poliafspraak | 22 (155) | - | 24 (169) | 21 (150) |
Speciale aandachtsgebieden
Juist omdat het vakgebied zo breed is, hebben veel internisten zich gespecialiseerd in bepaalde aandoeningen (aandachtsgebieden). Internisten werken altijd in teamverband binnen de muren van een ziekenhuis. In het team onderscheiden zij zich onderling door een specifieke belangstelling voor een of meer van de aandachtsgebieden van de interne geneeskunde.
Internisten noemen zich daarom ook wel endocrinoloog, hematoloog, intensivist, oncoloog of vasculair geneeskundige. Klik hieronder voor meer informatie over de aandachtsgebieden.