Echoscopie

Op deze pagina leggen we uit welke verschillende echo's er zijn.

Termijnecho

Deze echo wordt gemaakt om te kijken hoe lang je zwanger bent en wanneer je uitgerekende datum is. De echo wordt gedaan tussen de 10e en 12e zwangerschapsweek.

13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 kun je voor de 13 weken echo kiezen. Je kunt hier alleen voor kiezen als je meedoet met de IMITAS studie. Bij de 13 weken echo wordt gekeken of er bepaalde lichamelijke afwijkingen te zien zijn. De 13 weken echo geeft geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen kunnen gezien worden door middel van een echo.

20 weken echo

De 20 weken echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Bij de 20 weken echo wordt gekeken of er bepaalde lichamelijke afwijkingen te zien zijn. De 20 weken echo geeft geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen kunnen gezien worden door middel van een echo.

Meer informatie krijg je van de verloskundige/ gynaecoloog en kun je nalezen in de folder van het RIVM: Informatie over de 20 weken echo

Groeiecho

In de zwangerschap wordt er standaard met 32 en 36 weken een groeiecho gemaakt. Hierbij wordt nauwkeurig gekeken naar de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en zo nodig de doorbloeding van de navelstreng. Mocht het nodig zijn krijg je extra groeiecho’s.

Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO)

Bij een verhoogd risico of vermoeden op afwijkingen bij de baby of bij zwangerschapscomplicaties wordt er een nog uitgebreidere echo gedaan. Dit wordt gedaan door speciaal opgeleide echoscopisten in het Erasmus Medisch Centrum.

Bekijk de website van Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis voor meer informatie over de GUO.

Meer informatie over het verloop echoscopische onderzoeken krijg je van de verloskundige/gynaecoloog of kun je nalezen in de folder Echoscopie tijdens de zwangerschap.

Wij vragen je aandacht voor onderstaande afspraken / verzoeken. 

Er mogen - behalve jijzelf - nog max. 2 personen aanwezig zijn bij de echoscopie in de echokamer, bijvoorbeeld je partner of andere familie of vrienden. Vanwege het medische karakter van dit onderzoek worden hierop géén uitzonderingen gemaakt.

Wij raden af je kind(eren) mee te nemen, omdat er soms onverwachte bevindingen zijn (zie hiervoor de folder). Als je er toch voor kiest je kind mee te nemen, staan we dit wel toe. Wanneer je kind onverhoopt het echoscopisch onderzoek verstoort (bijvoorbeeld omdat hij of zij moet huilen), kunnen we je partner of andere begeleider vragen je kind even mee te nemen buiten de kamer.

Terug naar Onderzoeken
afbeelding Terug naar Onderzoeken
Sociale Media Iconen Volg ons op:

Naar boven