SDD voor colorectale chirurgie

Als extra toevoeging op het recent geüpdate versnelde herstelprogramma ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) heeft het IJsselland ziekenhuis vanaf heden Selectieve Darm Decontaminatie (SDD) gestart bij alle patiënten die een dikke- of endeldarmoperatie ondergaan.

De praktijk van SDD: efficiënter en patiëntvriendelijk

“Patiënten starten drie dagen voor de operatie met het innemen van SDD-antibiotica. Dit gebeurt poliklinisch. De antibiotica werken lokaal in de darm en verminderen het risico op infecties drastisch.”

De investering in SDD is relatief klein in vergelijking met de voordelen: minder infecties, kortere opnameduur en uiteindelijk lagere zorgkosten. Wij focussen ons als ziekenhuis op alle facetten die het herstel van de patiënt kunnen bespoedigen.” Legt Dr. M. Vermaas, Chirurg in het IJsselland Ziekenhuis uit.

De oorsprong van SDD

De introductie van SDD in het IJsselland Ziekenhuis is naar aanleiding van de resultaten van de SELECT-studie in het Spaarne Gasthuis. De studie toonde aan dat het gebruik van SDD, waarbij patiënten drie dagen voor de operatie een suspensie met antibiotica innemen, leidde tot een significante afname van infectieuze complicaties na de operatie. Mede op basis van deze resultaten zijn de landelijke richtlijnen aangepast.

“Door o.a. de inspanningen van Reinder Reuvers, een voormalig fellow in ons ziekenhuis, die promotieonderzoek deed naar deze methode, hebben wij gekozen om SDD te implementeren. Door zijn inzet is de implementatie binnen het IJsselland versneld en geoptimaliseerd.” – aldus Dr. M. Vermaas

IJsselland Ziekenhuis als koploper in innovatie

Nog maar weinig ziekenhuizen in Nederland passen SDD binnen het ERAS-programma toe. Op de afdeling Chirurgie binnen het IJsselland Ziekenhuis is veel aandacht voor innovatie, nieuwe behandelingen en verbeterde operatietechnieken.

De implementatie van SDD binnen ERAS in het IJsselland Ziekenhuis is een succesvolle stap richting infectiepreventie en versneld herstel na darmchirurgie.

Naar boven