Van Verpleegkundig Advies Raad (VAR) naar Verpleegkundige Raad (VR)

01 oktober 2024

Sinds 2009 hebben we bij het IJsselland Ziekenhuis een waardevol adviesorgaan in de vorm van de Verpleegkundig Advies Raad (VAR). Deze raad heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van verpleegkundig beleid door advies te geven op diverse onderwerpen die van invloed zijn op het verpleegkundig vak. Nu maakt de VAR een belangrijke stap vooruit: de doorontwikkeling van de VAR naar de Verpleegkundige Raad (VR). Deze verandering kenmerkt een verdieping van de invloed en verantwoordelijkheid van verpleegkundigen binnen het IJsselland Ziekenhuis.

De rol van de Verpleegkundige Raad

De Verpleegkundige Raad (VR) speelt een cruciale rol in het vormgeven van het verpleegkundig beleid. Waar de VAR vaak advies gaf nadat het beleid al geformuleerd was, zit de VR direct aan tafel bij de beleidsvorming (zorg). Dit betekent dat verpleegkundigen nu vanaf het begin betrokken zijn bij beslissingen die hun werk en werkomgeving direct beïnvloeden. Het proactieve karakter van de VR zorgt ervoor dat verpleegkundigen kunnen anticiperen op veranderingen en mee kunnen denken over de veranderingen binnen hun vakgebied en de organisatie.

Ambassadeurs als verbinding met het werkveld

Een waardevolle toevoeging aan de Verpleegkundige Raad is de inzet van vijftien verpleegkundige ambassadeurs. Deze ambassadeurs fungeren als brug tussen de verpleegkundigen op de werkvloer en de VR. Dit proactieve verpleegkundig netwerk creëert een sterk gevoel van betrokkenheid en samenwerking, waarbij verpleegkundigen direct invloed kunnen uitoefenen op beleid en praktijk.

Een stap vooruit in medezeggenschap

De doorontwikkeling van VAR naar VR betekent ook een versterking van de medezeggenschap van verpleegkundigen binnen de organisatie. Door direct betrokken te zijn bij het opstellen van beleid, hebben verpleegkundigen nu de mogelijkheid om actief bij te dragen aan de richting van het verpleegkundig vak. Dit is niet alleen van belang voor de verpleegkundigen zelf, maar ook voor de kwaliteit van zorg die we als organisatie leveren.

Trots op onze professionele zorg

Ruud Nellen, co-bestuurder van Raad van Bestuur, heeft onlangs een dag meegelopen met het regieverpleegkundig team en daar werd nog eens de intensiteit en betrokkenheid van de verpleegkundigen bevestigd.

“Iedereen deed precies wat moest, zonder elkaar in de weg te lopen; een georganiseerd team. Het was oprecht en authentiek. Daar mogen we trots op zijn en het is goed dat we de VR en ambassadeurs hebben om deze kracht verder te ontwikkelen.

Mijn ervaring bevestigt dat het verpleegkundig vak intens en uitdagend is, maar ook dat het belangrijk is om de juiste ondersteuning te bieden. De VR biedt hiervoor het perfecte instrument: het geeft verpleegkundigen niet alleen inspraak, maar zorgt er ook voor dat er oog is voor hun eigen welzijn. Zo kan de VR bijdragen aan een betere werkplek, waar verpleegkundigen de ruimte krijgen om ‘de baas te zijn in hun eigen vak’.”

We zijn trots op deze stap en kijken uit naar de positieve impact die de Verpleegkundige Raad zal hebben op onze organisatie en het verpleegkundig vak. Namens de Raad van Bestuur danken we iedereen die heeft bijgedragen aan deze ontwikkeling en zien we uit naar een succesvolle samenwerking met de VR en de ambassadeurs.

Naar boven