“Lelie zorggroep en het IJsselland Ziekenhuis bewijzen met hun samenwerking dat je zo snel mogelijk de juiste zorg kan krijgen op de juiste plek, zonder iemand daarvoor van hot naar her te hoeven sturen.” Zo sprak minister Ernst Kuipers van VWS maandag tijdens de bijeenkomst Zorg op de juiste plek. De minister deed een oproep aan andere zorgorganisaties dit succesvolle voorbeeld te volgen. De bijeenkomst werd georganiseerd vanwege de opening van de nieuwe revalidatieafdeling van Lelie zorggroep in het IJsselland Ziekenhuis op de grens van Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
“De nieuwe afdeling is een mooi voorbeeld hoe zorgaanbieders uit verschillende sectoren kunnen samenwerken om de zorg slimmer te organiseren,” stelde Albert van Wijk, bestuurder van het IJsselland Ziekenhuis. “We zien de gevolgen van de vergrijzing elke dag toenemen. Dat vertaalt zich in druk op de zorg en vraagt om actie. De nieuwe revalidatieafdeling is hier een mooi voorbeeld van.”
De intensieve samenwerking tussen Lelie zorggroep en het IJsselland Ziekenhuis startte in 2020. De nieuwe revalidatie-afdeling in het ziekenhuis is het tweede resultaat van de samenwerking. In 2021 opende in verpleeghuis Pniël in Kralingen een polikliniek van het IJsselland Ziekenhuis. “Omdat de afdeling midden in het ziekenhuis is gehuisvest, kunnen patiënten sneller doorstromen,” schetst Hendrik Jan van den Berg, bestuurder bij Lelie zorggroep. “En omdat we als Lelie zorggroep ook wijkverpleging bieden, kunnen we mensen sneller helemaal naar hun vertrouwde plek thuis begeleiden. De lijnen terug naar ons of naar het ziekenhuis blijven kort. Voor een aantal afdelingen zoals orthopedie en geriatrie hebben we zelfs zorgpaden ontwikkeld. Zo is revalideren bij onze afdeling onderdeel van de behandeling in het ziekenhuis.” Daarnaast zijn er op de afdeling permanent vier bedden gereserveerd voor kortdurend verblijf van patiënten die in het ziekenhuis komen en niet direct naar huis kunnen. “De eerste weken van de afdeling wordt daar al dankbaar gebruik van gemaakt. Zo voorkomen we dat mensen onnodig lang in het ziekenhuis moeten verblijven.”
Ziekenhuizen en ouderenzorgzorgorganisaties werken al langer met elkaar samen, maar vaak gebeurt dat wel vanuit verschillende gebouwen. “Het is uniek dat deze afdeling echt in het ziekenhuis is gevestigd.” geeft Marjolein Tasche, voorzitter van koepelorganisatie deRotterdamseZorg en bestuurder van het Franciscus Gasthuis, aan. “Het biedt kansen voor medewerkers van aangrenzende werkgebieden om bij elkaar in de keuken te kijken en van elkaar te leren. Zo geven we regionaal werkgeverschap vorm.” Een belangrijke trend is dat zorg steeds meer thuis zal plaatsvinden, benadrukken de panelleden. Albert van Wijk: “Wij moeten wennen aan dat we ook bij de patiënt thuiskomen, zoals met chemotherapie. Lelie zorggroep weet niet beter: daarin leren we van elkaar.”