Chirurg Vermaas legt uit: “Een liesbreuk is een zwakke plek of opening in de buikwand. Je herkent het aan een zwelling of een bult in je lies. Een liesbreuk kan ongemakkelijk voelen, het kan ook zeuren, branden of pijn doen. Soms puilt ook een deel van de buikinhoud (vaak buikvet en soms een stukje darm) uit in deze breuk. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, bij persen of hoesten) kan er meer buikinhoud in de uitstulping komen. En dan wordt de breuk groter.”
Hoe ontstaat een liesbreuk?
“Zo’n opening of zwakke plek in de buikwand kan aangeboren zijn maar kan ook ontstaan door uitrekken van de buikwand. Dat gebeurt in de loop van tijd bijvoorbeeld door zwaar tillen, door toename van je gewicht, door persen bij het naar de toilet gaan, of veel hoesten, etc.”
Wat kun je aan een liesbreuk doen?
“Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en wordt soms zelfs groter. Als dat nodig is verwijst de huisarts door naar het ziekenhuis naar een chirurg. Voor het vaststellen van een liesbreuk zijn meestal geen ingewikkelde onderzoeken nodig en is goed lichamelijk onderzoek meestal voldoende.
Zolang er geen klachten zijn kun je in overleg met de chirurg afwachten. Bij klachten kan een operatie nodig zijn. Een enkele keer raakt een breuk bekneld, dat is heel pijnlijk en dan is een spoedoperatie in het ziekenhuis nodig.
Wij verrichten de operatie meestal via een kijkoperatie in een dagbehandeling. Hierbij wordt op een minimaal invasieve manier (via veel kleinere sneeën) een matje geplaatst. De patiënt herstelt sneller dan vroeger en is weer snel op de been is.”
Hoe snel kan ik in het ziekenhuis terecht?
“Na een doorverwijzing van de huisarts kunnen patiënten met een liesbreuk direct terecht voor een afspraak op de poli chirurgie in het IJsselland Ziekenhuis. Onze wachttijd voor deze ingreep is heel kort. We helpen u dan graag.”