Leven met chronische darmontstekingen

17 mei 2024

Dagelijks worden meer dan 80.000 mensen in Nederland geconfronteerd met de uitdagingen van chronische darmontstekingen. Deze aandoeningen, bekend als Inflammatory Bowel Disease (IBD), omvatten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Ze hebben een aanzienlijke negatieve impact op het leven van degenen die eraan lijden. Wat houden deze aandoeningen in en hoe ze worden behandeld?

Wat zijn chronische darmontstekingen?

Chronische darmontstekingen zijn langdurige aandoeningen waarbij periodes van intensieve klachten afwisselen met periodes van weinig tot geen klachten (al dan niet door behandeling). Colitis ulcerosa beperkt zich voornamelijk tot de dikke darm, terwijl de ziekte van Crohn elk deel van het spijsverteringskanaal kan aantasten. Symptomen zijn zeer uiteenlopend en variëren van buikpijn en diarree tot bloedarmoede, vermoeidheid, psychische klachten en/of verschijnselen van de ziekte die zich uiten buiten het darmkanaal zoals gewrichtspijn en huidproblemen.

Oorzaken en behandeling

Hoewel de exacte oorzaken nog niet volledig bekend zijn, spelen erfelijkheid maar ook omgevingsfactoren (o.a. roken, voeding, stress) een rol bij het ontstaan van deze aandoeningen. Helaas is er nog geen genezing, maar medicijnen kunnen helpen de symptomen te beheersen. Het IJsselland Ziekenhuis biedt verschillende behandelingen, waaronder medicatie om ontstekingen te remmen en nieuwe ontstekingen te voorkomen.

Ook chirurgische ingrepen behoren (soms) tot de behandeling van IBD. Het IJsselland Ziekenhuis is op het gebied van chirurgie bij IBD een regionaal referentie centrum. Wij bieden behandelingen in de volle breedte aan en soms is een operatie noodzakelijk.

Er zijn verschillende manieren om te opereren. Tijdens de operatie kan het zieke deel van uw darmen verwijderd worden of bijvoorbeeld een vernauwing opgeheven. Of vind er een reconstructieve ingreep plaats waarbij een stoma kan worden omgezet naar een nieuw reservoir dat wordt aangesloten net boven de anus. Dit heet een pouch. Het operatietraject wordt voor iedereen afzonderlijk bepaald en is afhankelijk van vele factoren.  

We werken nauw samen met het Erasmus MC om deze ziekte optimaal te kunnen behandelen en onderzoek te doen naar nieuwe behandelstrategieën. 

Leven met chronische darmontstekingen

Naast lichamelijke klachten kan een chronische darmziekte een grote invloed hebben op uw leven. U kunt te maken krijgen met (extreme) vermoeidheid of u durft niet zomaar op stap te gaan. Dan is werken of naar school gaan niet altijd vanzelfsprekend. Wellicht vraagt u zich af of op vakantie gaan naar het buitenland mogelijk is. En hoe zit het voeding of sporten? Allemaal vragen waarmee u te maken kunt krijgen.

In het IJsselland Ziekenhuis is het onze missie om patiënten met spijsverteringsaandoeningen de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden. Het Maag-, Darm- en Levercentrum (MDL) - in samenwerking met gespecialiseerde IBD chirurgen - begrijpt de uitdagingen waarmee patiënten worden geconfronteerd en staat klaar om deze ondersteuning te bieden en een gepersonaliseerd zorgplan te ontwikkelen. Neem gerust contact met ons op om te ontdekken hoe wij u kunnen helpen uw gezondheid te verbeteren en uw welzijn te bevorderen.

Naar boven