Vanaf 11 juli a.s. zijn vrijwilligers van het ondersteuningscentrum aanwezig in het IJsselland Ziekenhuis voor het bieden van een luisterend oor aan patiënten met de diagnose kanker en hun naasten op de oncologische dagbehandeling.
Omgaan met kanker: je hoeft het niet alleen te doen.
Albert van Wijk (voorzitter raad van bestuur IJsselland Ziekenhuis) opende vanmorgen in alle vroegte de pilot. “Kanker heeft een enorme impact op je ‘zijn’. Naast medisch specialistische zorg is het fantastisch dat er een ontmoetingsplaats is voor mensen die ernstig ziek zijn. Een plaats waar je begeleiding krijgt als je daar behoefte aan hebt. Of gewoon een luisterend oor. We zijn zeer, zeer dankbaar voor de ondersteuning die Ondersteuningscentrum De IJssel ons biedt. Het draagt bij aan waar wij als ziekenhuis voor staan: we zijn dichtbij in regio, wijk en buurt en in alles wat we doen, gaat het om u. Natuurlijk gaat onze dank ook uit naar stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis die ook aan deze pilot haar steun geeft.”
Auke de Boer, voorzitter van Ondersteuningscentrum De IJssel is blij met de stap voorwaarts die gemaakt wordt met dit project. “Niet alle patiënten hebben een netwerk van familie of vrienden die hen kan ondersteunen tijdens hun ziekte. Met de waardevolle aanvulling die de vrijwilligers bieden, omringen we de patiënt met de benodigde medisch specialistische hulp en een luisterend oor.”
Kunstenaar Kees de Jong bekrachtigde de pilot visueel door een kunstwerk aan te bieden. Kees verzorgt de schilderworkshops die het Ondersteuningscentrum aanbiedt.
Zonder afspraak
“Onze vrijwilligers zijn dinsdag tot en met vrijdag van 08:15 -12:00 uur aanwezig op de oncologische dagbehandeling. Deze pilot is een eerste stap. Samen met het ziekenhuis onderzoeken we of we onze ondersteuning nog kunnen uitbreiden”, aldus Saskia Kok, coördinator van Ondersteuningscentrum De IJssel. De vrijwilligers zijn makkelijk te herkennen aan hun badges en je hoeft geen afspraak te maken. Hierdoor is hun ondersteuning laagdrempelig.
Over IPSO (Instellingen PsycoSociale Oncologie)
IPSO centra, zoals ondersteuningscentrum De IJssel in Capelle aan de IJssel, zijn op 81 locaties in Nederland actief voor kankerpatiënten, naasten en nabestaanden. Zij kunnen hier zonder afspraak of verwijzing terecht voor lotgenotencontact, een goed gesprek, ontspanning (van schilderen tot yoga) of begeleiding. Deze centra bieden het stukje nazorg waar het ziekenhuis vaak geen tijd voor heeft. Branchevereniging IPSO biedt o.a. trainingen aan zodat ruim 4500 getrainde vrijwilligers zich op deskundige wijze voor de gasten van de centra in kunnen zetten. Vaak zijn de vrijwilligers ervaringsdeskundigen. De focus ligt op kwaliteit van leven, waarbij altijd wordt uitgegaan van de behoefte van de gast.