Soms maken mensen erg nare dingen mee zoals ziek worden van kanker. Dat is voor volwassen al een periode van angst en onzekerheid, maar ook voor kinderen kan dit een periode van verwarring, angst en onzekerheid zijn. In de ogen van een kind kan iedereen erg ziek worden, maar niet papa of mama. Dit betekend vaak voor kinderen dat zij zich, door hun oneindige loyaliteit naar ouders, soms terug trekken. Omdat papa en mama het vaak al moeilijk genoeg hebben.
Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar hebben cognitief meer begrip van wat er gebeurd. Ze zijn vaak nieuwgierig, willen van alles weten over de ziekte en kunnen ook inzien dat de ziekte ernstig is. In deze leeftijdsfase hebben kinderen ook meer reële angsten.
Om met name deze leeftijdsgroep wat te helpen met al deze verwarrende emoties heeft het medisch maatschappelijk werk (MMW) een doe boekje gemaakt. Hierin laten we kinderen aan de hand van uitleg en opdrachten meer vertrouwd raken met wat kanker is en leren we om te gaan met emoties. Zoals we vaak uitleggen aan ouders hebben emoties een “voertuig” nodig, om zich te kunnen uitten. Dit boekje geeft handvaten en uitleg.
Het Medisch Maatschappelijk Werk
Het medisch maatschappelijk werk ziet helaas te vaak kinderen die deze moeilijke periode door moeten maken. Er was voor deze leeftijdsgroep behoefte aan meer praktisch materiaal. Spelenderwijs een weg banen in het thema kanker. Eén van de leerlingen van het MMW (Celine Verwaal) heeft dit boekje ontworpen als haar afstudeer project.
Met financiële ondersteuning van de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis is dit Doe Boekje, voorzien van mooie illustraties van Marina Travesi, tot stand gekomen. Het eerste exemplaar van het Doe Boekje is inmiddels uitgereikt aan Oncoloog Dr. van Gemeren.