Borstkanker bij mannen

04 oktober 2024

Borstkanker wordt vaak gezien als een ziekte die vooral bij vrouwen voorkomt. Maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen, al is dit wel zeldzaam. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 100 mannen de diagnose borstkanker. Dat is ongeveer 1 op de 150 borstkankerpatiënten. Wat is borstkanker bij mannen, wat zijn de verschillen zijn met vrouwen en wat kunt u verwachten bij de behandeling?

Hoe ontstaat borstkanker bij mannen?

Net als bij vrouwen ontstaat borstkanker bij mannen door een fout in de cellen van het borstklierweefsel. Mannen hebben, net als vrouwen, een beetje klierweefsel achter de tepel. Borstkanker bij mannen ontstaat als de cellen in dat weefsel zich ongecontroleerd gaan delen en een tumor vormen.

Mannen kunnen op elke leeftijd borstkanker krijgen, maar het komt vaker voor bij oudere mannen. De gemiddelde leeftijd waarop mannen borstkanker krijgen is 68 jaar.

Risico's en erfelijkheid

Erfelijkheid speelt een grotere rol bij borstkanker bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer 10% van de mannen met borstkanker heeft de ziekte door een erfelijke afwijking in de genen. Dit betekent dat borstkanker in sommige families vaker voorkomt. Als dit bij u het geval is, kan een arts gespecialiseerd in erfelijke ziektes erfelijkheidsonderzoek doen. Met een bloedtest kan dan worden onderzocht of u een erfelijke aanleg voor borstkanker heeft.

Symptomen van borstkanker bij mannen

De symptomen van borstkanker bij mannen lijken op die bij vrouwen, maar omdat mannen minder borstweefsel hebben, kan de tumor sneller opvallen. Let op de volgende signalen:

  • Een harde knobbel in de borst of onder de tepel
  • Veranderingen in de vorm of grootte van de borst
  • Een ingetrokken tepel (naar binnen getrokken tepel)
  • Afscheiding uit de tepel
  • Zwelling of pijn in de borst

Als u een van deze symptomen heeft, is het belangrijk om snel een arts te raadplegen. Via onze mammapoli vindt dan verder onderzoek plaats met lichamelijk onderzoek, een röntgenfoto (mammografie), een echo en zo nodig een biopt.

Behandeling van borstkanker bij mannen

In de behandeling zijn er een paar verschillen ten opzichte van de behandeling bij vrouwen, vooral omdat mannen minder borstweefsel hebben. Een borstsparende operatie (waarbij alleen de tumor wordt verwijderd) is bij mannen meestal niet mogelijk. In plaats daarvan wordt vaak de hele borst verwijderd (borstamputatie). Hierbij wordt meestal ook een schildwachtklierprocedure verricht, waarbij wordt onderzocht of de kanker is uitgezaaid naar de lymfklieren. Soms zijn extra behandelingen nodig, zoals bestraling, chemotherapie of hormoontherapie. Uw arts bespreekt met u welke behandeling voor u het beste is.

Hoewel borstkanker bij mannen zeldzaam is, is het belangrijk om alert te zijn op de symptomen en op tijd naar de dokter te gaan. Uw huisarts kan u dan laagdrempelig doorverwijzen voor analyse op onze Borstkliniek.

Naar boven