Een keizersnede (sectio) is een operatie waarbij de baby ter wereld komt door de opening die in de onderbuik en in de baarmoeder van de moeder wordt gemaakt. Een keizersnede wordt gedaan als de geboorte niet op de gewone manier mogelijk is. Een keizersnede kan gepland worden, maar er kan ook reden zijn om met spoed een keizersnede te doen. Bijvoorbeeld als je kindje in nood is.
Uit onderzoek blijkt dat het voor moeder en kind belangrijk is dat de keizersnede zo natuurlijk mogelijk verloopt. Bij een geplande keizersnede kun je, als je dat wenst, het geboortemoment zien en je kindje wordt direct huid-op-huid bij je gelegd.
Ook bij een spoed keizersnede wordt hiernaar gestreefd, maar is het helaas niet altijd mogelijk. In de folder Keizersnede (sectio) (incl. video) wordt het hele traject - van afspraak met de anesthesioloog tot ontslag - stap voor stap uitgebreid beschreven.
In een spoedsituatie wordt er uiteraard snel gehandeld.
Twee dagen voor de geplande keizersnede word je gebeld. Je hoort dan hoe laat je op de afdeling aanwezig moet zijn. Bekijk ook de video ‘Wat als het anders loopt’.
Bevallen na een eerdere keizersnede
Mocht je bij een voorgaande bevalling een keizersnede hebben gehad, dan bespreekt de gynaecoloog met jou de opties voor deze bevalling. Hierbij maken ze gebruik van een keuzehulp die ook in de folder staat.
Lees ter voorbereiding op deze afspraak de folder Bevallen na een eerdere keizersnede.