Wij bieden als Geboortecentrum IJsselland 24 uur per dag, 7 dagen in de week, drie vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling.
Weeën zijn pijnlijk. Dit kun je opvangen met behulp van ademhalingsoefeningen. Ook kunnen verschillende houdingen, zoals het zitten op een skippybal of warmte van bijvoorbeeld een douche, je helpen. Mocht dit onvoldoende zijn, dan zijn er verschillende opties voor pijnstilling. De vorm van pijnstilling is afhankelijk van de fase van de bevalling en word samen met je besproken.
Lachgas
Via een mondkapje met afzuiging krijg je lachgas met zuurstof toegediend. Dit heeft een pijnstillende en kalmerende werking. Lachgas wordt met name in de laatste fase van de bevalling gebruikt. Lachgas is ook mogelijk wanneer je poliklinisch bevalt.
Voor de start van moet de informatiekaart Lachgas gelezen worden, doe dit alvast in de zwangerschap!
Morfine pompje (Remifentanil)
Via een infuus met een knopje kan je Remifentanil (een soort morfine achtige stof) aan jezelf geven. Remifentanil heeft een pijnstillende en kalmerende werking, maar de pijn wordt niet geheel weggenomen.
Voor de start moet de informatiekaart Remifentanilpomp gelezen worden, doe dit alvast in de zwangerschap!
Ruggenprik
De anesthesioloog geeft je (onder verdoving) een dun slangetje in je rug waardoor een pijnstillend medicijn gegeven wordt. Hierdoor wordt de pijnprikkel onderbroken en voel je weinig tot geen pijn meer.
Voor de start moet de informatiekaart Epidurale verdoving gelezen worden, doe dit alvast in de zwangerschap!
Meer informatie krijg je van de verloskundige/gynaecoloog of kun je nalezen in de folder Pijnbestrijding.